31. AKKTY Haberler Söyleşi Tilavet Yarışmaları

“Kur’an okuyan genç manasını da anlamaya yöneliyor.”

İslam Toplumu Millî Görüş İrşad Başkanlığı tarafından düzenlenen 31. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması dolayısıyla İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç ile konuştuk.

Her yıl daha da büyük ilgi gören Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması’nın 31.’si bu sene Bielefeld’de yapılacak. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İrşad Başkanlığının her sene düzenli olarak tertip ettiği Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması’nın, Kur’an’ın gönüllere yerleşmesinde ve nesilden nesile aktarılmasında önemli bir yeri bulunuyor.

19 Ekim 2019 tarihinde yapılacak olan Avrupa 31. Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması Finali Willy-Brandt-Platz 1, 33602 Bielefeld adresinde bulunan Bielefeld Stadthalle’de gerçekleştirilecek.

Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması çerçevesinde İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç ile konuştuk.

– Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması’nda 30 yıl geçti ve şimdi 31.’sini gerçekleştiriyorsunuz. Bu yarışmaya nasıl hazırlanıyorsunuz? Biz okuyucular için, 19 Ekim’de yarışma var deniliyor, biz de gidiyoruz. Ama bir de bunun arka planda çok da bilinmeyenleri olmalı.

– Elbette ki, “Yarışma yapıyoruz buyurun.” der gibi bir durum ortaya çıksa da, bu final günü en az 1 yıllık çalışmanın ürünü. En az diyorum, çünkü bu işe ta Kur’an okumaya başlandığında adım atılıyor. Sonra, her bir cemiyetimizde, Kur’an okumayı öğrenen çocuklarımız, gençlerimiz arasında şube içi bir yarışma yapılıyor. Burada başarılı olanlar, bölge içinde yapılan yarışmaya, orada da başarılı olanlar bölgeler arası yarışmalara katılıyorlar. Dört ayrı yerde yapılan bu son yarışmayı kazananlar da finale kalıyorlar. Her bir yarışmacımız, bu süreçte daha da fazla çalışmak durumunda kalıyor.

– Bir de, bölgeler arası yarışmalarda dereceye girenler dahil olmak üzere YAKUT ismi verdiğiniz yaz eğitimi var.

– Temel olarak, Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması’na katılacak yarışmacıların Kur’an okumalarını olgunlaştırmak amacıyla düzenlediğimiz ve adına YAKUT dediğimiz Yaz Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Kampı programlarımıza Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması finalistleri katılıyor. Fakat aynı zamanda, bölge birincileri bölgelerde dereceye girenlerin de tilavetlerinin olgunlaştırılmasına yönelik bir tekamül programı bu. Ülke ve eyaletlerin izin dönemlerine göre, 15 günlük olmak üzere iki ayrı program hâlinde gerçekleştiriyoruz. Bu sene Konya’da gerçekleştirdik. İstiyoruz ki, finale kalsın veya kalmasın Kur’an okumaya verdiğimiz değer sebebiyle, bu programlarımızı sadece finalistlerle sınırlamıyoruz.

YAKUT’da daha çok, tashih-i huruf dediğimiz harflerin kendilerine özgün sıfatlarına göre okunması, tecvid, teganni ve makam ile okunmasına ve ezber derslerine odaklanıyoruz. Bu zamana kadar yaptığımız YAKUT programlarımızın hepsi de başarılı geçti.

– Her yarışmanın bir amacı olması gerekiyor. Ama Kur’an gibi bir dinin temel kaynağı olan ilahî bir kitabın okunmasına yönelik olan bu yarışmanın da bir amacı vardır mutlaka.

Teşkilat olarak bu yarışmadaki asıl amacımız, dikkatleri Kur’an üzerinde yoğunlaştırmaktır. Ehl-i sünnet ve’l cemaat anlayışımıza göre, dinimizin temeli Kur’an’dır. Bu din bizim hayatımızı yönlendirecekse, o yönü bulmanın, o yönü düzeltmenin ve şekillendirmenin ilkeleri de Kur’an’da vardır. Onun için dikkatleri daha küçük yaştan itibaren Kur’an’a çekmek istiyoruz. Gençlerimizi, gençlerimizin ailelerini bu anlamda teşvik etmek istiyoruz. Çünkü Kur’an okuyan genç ister istemez manasını da anlamaya yöneliyor. Güzel Kur’an okuyabilmek onlara özgüven veriyor, İslami kimliklerinin oluşmasında azami derecede etkili oluyor. Toplumsal sorumluluk üstlenmek durumunda kalıyor. Camide ezan okuma, Kur’an okuma, hatta ramazanda mukabele okuma gibi görevler üstlenerek sosyal hayata katılıyor bu hayatta da etkin bir konumda bulunuyorlar.

– Bu yarışmaya hangi bölgelerden finalistler katılıyor?

– Biliyorsunuz ki, yarışmamız, 10-13 ve 14-18 yaş grubu olmak üzere iki grupta gerçekleştiriliyor. Buna göre 14-18 yaş grubunda Elemelerde finale kalan yarışmacılarımız ve bölgeleri şu şekildedir:

Hannover Bölgesinden Numan Aydın, Güney Bavyera Bölgesinden Muhammet Yusuf Kaya, Rhein-Neckar-Saar Bölgesinden Zeynel Abidin Gökçe, Düsseldorf Bölgesinden Ahmet Talha Karabulut.

10-13 yaş grubunda ise şu bölgelerimizden katılım olacak:

Württemberg Bölgesinden İbrahim Taha Lale, Güney Hollanda Bölgesinden Selim Arda Gökmen, Hannover Bölgesinden Yunus Emre Arslan, Hessen Bölgesinden Hasan Zaid Ayan.

– Yarışma jürisi hangi hocalardan oluşuyor?

– Jüri üyelerimiz arasında İstanbul’un en önemli ve en büyük selatin camilerinden 3 camide imam hatip olarak görev yapan kura hafız hocalarımız var. Bu hocalarımız İstanbul Fatih Camii İmam Hatibi Hafız Bünyamin Topçuoğlu, İstanbul Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Hafız Ferruh Muştuer ile İstanbul Eyyüp Sultan Camii İmam Hatibi Hafız Metin Çakar’dır. Ayrıca, IGMG Hafızlık Kurumları Eğitim Sorumlusu Hafız Gürsel Turhan ile birlikte, IGMG Din İstişare Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Duman da jüride yer alacaklar.

– Kur’an okunmasının yanı sıra, Kur’an’ın zihinlerde kaydedilmesi için hafızlık kursları da düzenliyorsunuz. Bu konuda bilgi verir misiniz?

– Kur’an bir Müslüman’ın, din anlayışının ne olması gerektiğini, neye göre ve nasıl yaşaması gerektiğini, insanlarla ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini, kısacası bir Müslüman’ın nasıl bir hayat sürmesi gerektiğini önümüze koyan ilahî bir kitaptır. Kur’an’ın okunması ile yaşanması birbirine bağlıdır. Aynı zamanda, Kur’an’ın okunması bir ibadettir. Bu yüzdendir ki, kadim zamanlardan beri Kur’an yazıdan önce, kendine has okunuşuyla hafızalarda muhafaza edilmiştir. Biz bu geleneğin Avrupa’da devam ettirilmesinin çok çok önemli olduğuna inanıyoruz.

İrşad Başkanlığımızın otomasyon sistemimizdeki verilere göre, Berlin, Bremen, Hannover, Kuzey Ruhr, Ruhr-A, Düsseldorf, Württemberg, Güney Bavyera, Rhein-Neckar Saar(RNS), Viyana, Arlberg, Kuzey Hollanda, Güney Hollanda, Paris, Avusturalya, Linz ve Köln olmak üzere 17 bölgemizde 55 hafızlık kurum ve kursumuzda 1185 öğrencimiz hafızlık eğitimi görmektedir.

Bununla birlikte, 2019 yılında Güney Hollanda, Güney Bavyera, Freiburg-Donau, Köln, RNS ve Berlin bölgelerinde kurslarımız başlamıştır.

– Yarışma Programınızda genç imamlara icazetnamelerini takdim ediyorsunuz.

– Özellikle heyecan dolu bu Kur’an yarışmasında camilerimizde okumuş daha sonra medrese ya da ilahiyat fakültelerinde okuyarak imam-hatiplik vazifesine başlayacak olan genç imamlarımıza icazetnamelerini bu yarışma esnasında veriyoruz ki, böylece gençlerimizi bu alana yönlendirmek istiyoruz. Ayrıca bu sene Mainz İlahiyat Meslek Okulu’ndan mezun olan 30 gencimizin 28 tanesinin istihdamı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 22 haziran tarihinde Mainz’da yapılan mezuniyet merasiminde bu gençlerimize cüppe ve sarıklarını giydirmek suretiyle imam olarak atanmaları gerçekleştirilmiştir.

Mezunların görevlendirildiği ülke dağılımı şu şekilde gerçekleşmiştir: Almanya 18, Fransa 6, Hollanda 1, Avusturya 2

– Peki Hafızlık Tespit Sınavı ne zaman olacak?

– 2019 yılı hafızlık tesbit sınavı 23 Kasım 2019 tarihinde yapılacaktır. Bunun için bir giriş mülakatı yapılacak. Bu mülakatı geçen öğrencilerimiz de sınava katılacak ve hafızlık belgelerini alacaktır. Ön mülakat yapmamızın sebebi, bu öğrencilerin sınavda muhtemel başarısızlıkları sebebiyle, iştiyaklarının kırılmamasını sağlamaktır. Sınavlara daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmaktır. Yani bu ön mülakatta öğrenci kendi seviyesini bizzat kendisi de görmüş olacak ve sınava hazır olup olmadığını kendisi de bilmiş olacaktır.

Yazan: İlhan Bilgü, Kaynak: Camia

Related posts

31. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması Sonuçlandı

IGMG hafızlık Kurumları müdürleri Toplandı

Kur’an Bülbülleri YAKUT Kampında Bir Araya Geldi